flyttpackar packar mcdf transport flyttransport transport firma kristianstad

Hur flyttpackar man bäst?

Letar du efter tips på hur du ska packa på bästa sättet inför din flytt? Sak no more! Läs vidare och få bästa tipsen från specialisterna på MCDF! 

Organisera flyttpackningen

Ett bra sätt att börja med flytten är att börja i tid. Speciellt när det gäller flyttpackning. Att flyttpacka tar mer tid än vad du tror.

Första bästa tipset, när det gäller en flytt och packning, är att börja med att rensa bland dina saker. Det är enklare att flytta bara det du ska ha kvar och sortera redan innan flytten. 

Börja med 4 högar: Spara, Slänga, Sälja, Ge bort:

Spara det som du anser är bra att ta till nästa hem. 
Slänga det som är sönder och går inte längre använda. 
Sälja det som är fortfarande i bra skick och kan boosta din flytt ekonomiskt. 
Ge bort det som fortfarande har liv i sig och kan hjälpa någon i nöd. 

Nästa steg är att se till att man har tillräckligt med förpacksningsmaterial: 

  • flyttlådor – om du inte har råd att köpa nya flyttlådor kan du alltid fråga kompisarna om de har kvar att låna eller få, eller den lokala matbutiken. En tumregel är att man använder en flyttlåda per kvadratmeter. 
  • silkespapper/tidningspapper – tänk på att du kan återanvända alla reklam och tidningar som kommer i posten. Har du ”ingen reklam” på dörren, kan du alltid ta bort det en månad innan flyttpackningen, då får du garanterat mycket tidningspapper att hjälpa dig i packningen. 
  • wellpapp/bubbelplast – ibland behövs lite bättre skydd för allt som ska packas ner inför flytten. Wellpapp och bubbelplast går att köpa på olika affärer, men det får man också när man beställer hem grejer. Tänk på att spara det som går att använda i flyttpackning. 
  • tejp – alltid bra att ha, både packtejp (det bredda) och vanlig tejp. 
  • sax/kniv 
  • märkespennor – för att kunna markera lådorna och veta var alla grejerna är. 

Så packar du köket

Mycket i köket används inte i vardags. Tänk på vad du använder i vardags, och börja packa allt annat. Kokböcker, största kastrullerna en del av bestick, köksutrustning och porslin går att packa i god tid utan att påverka vardagen. 

Så packar du porslin och glas

Att packa porslin kan vara en svår uppgift. En av de vanligaste misstagen man gör är att man snålar med silkespapper/tidningspapper och att man lägger allt istället för att ha tallrikarna stående i flyttlådan.

TIPS: Använd några kökshanddukar i bottnen på flyttkartongerna för porslin och glas.

Glöm inte att packa tallrikarna en och en. Samma gäller för glas.

TIPS: Ta en sväng på den lokala Systembolaget. De har oftast massa lådor för flaskor som kan hjälpa dig med alla de dyra vinglasen. Det betyder dock inte att du ska inte packa de individuellt ändå! 

Och glöm inte märka alla lådorna med ”ÖMTÅLIGT” och rita pilar upp så ingen råkar vända upp och ner på dem! 

Så packar du garderoben

Att rensa garderoben innan man flyttar är alltid ett bra sätt att börja med!
För att flyttlådorna ska inte bli allt för tunga, tänk på att ha de halvfulla. Ett annat sätt att packa garderoben är att packa kläderna i sopsäckar, ta en handfull av kläder upphängda på galgar, träda på en sopsäck. Ett tips här är att knyta ihop galgarna för lättare hantering. 

Så packar du tavlor

Har du små tavlor och speglar, går alltid bra att packa de en och en och ställa de i en kartong. Tänk på att flyttlådan kan bli tung och fyll inte den allt för mycket.
Har du stora tavlor och speglar, då kan du använda bubbelplast och wellpapp och ha de stående mot vägen. 

Så packar du vardagsrummet

I vardagsrummet har vi oftast väldigt många tunga saker. Böcker och tillhörande bokhyllor, tavlor, möbler och elektronik. 

Tänk på vad är det du kommer inte använda innan flytten och börja med det.
Böcker väger en hel del så glöm inte att alternera lite med andra saker. 

Krukväxter är alltid bra att ha tillsammans. Vattna de en bra stund innan flytten. Här pratar vi om högst en vecka. Du vill inte ha tunga och rinnande krukor under flytten! Är det kallt ute, tänk på att skydda lådan du har växterna i med en filt eller papper. 

När du har tömt bokhyllorna och byrån, kan du ta ner alla hyllplan som går att ta ner, tejpa ihop. Glöm inte att samla alla skruvar och små pluppar i en påse, och tejpa den tillsammans med hyllplanen. Dörrar eller lådor bör också tejpas fast för att undvika klämda fingrar i flytten. 

TIPS: För att inte lämna märken på möblerna, istället för tejp kan du använda platsfilm. 

Så packar du sovrummet

Nej, vi pratar inte om sängen, den får man ha kvar in tills sista dagen. Men i sovrummet finns det oftast linneskåp eller massa handdukar och lakan som man kan packa ner. Bytt rent i sängen, bytt handdukarna, innan du planerar packa allt här. 

TIPS: Handdukar kan du använda i bottnen på de lådorna du planerar ha ömtåliga föremål i. 

Så packar du elektronik

Om du inte har originalkartonen kvar (vilket är det bästa sättet att transportera stora elektronik i, använd massor med bubbelplast!  Du kan aldrig vara för försiktig med dem! 

Så packar du barnrummet

Innan du börjar med packningen av barnrummet är bra att prata med barnet/barnen och berätta vad är det som kommer hända, varför och var alla grejerna kommer vara. Gå genom leksakerna och se vilka är de viktigaste och mest använda som barnen kan inte klara sig under den senaste veckan. Och involvera barnen i flyttpackningen. Låt de hjälpa till att packa leksakerna och låt de rita på kartongen, för att de ska veta var alla leksakerna är. 

Så packar du badrummet

Badrummet bör vara en av de sista rummen du flyttpackar. Om du börjar med det en vecka innan flytten, tänk på att spara allt du behöver, schampoo, duschgel, tvål, deo, tandkräm osv. i en separatlåda (oftast räcker inte med en necessär)

Hur du koll nu på allt som måste packas?
Glöm in att kolla vår Checklista med allt du behöver tänka på inför flytten. Det är inte lätt att komma ihåg allt. 

Och glöm inte följa oss på sociala medier! Där lägger vi alltid tips och tricks om flytt!