Utnyttja Rot-avdrag och sänk dina flyttkostnader

När du köper en tjänst som flytt, flytthjälp, flyttstädning eller magasinering, har du rätt att göra en skatteavdrag på arbetskostnaderna.

Men först, vad är Rutavdrag och skattereduktion?

Rutavdrag – även stavat RUT-avdrag (förkortning för rengöring, underhåll och tvätt) – är ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Här räknas flyttjänster som flytthjälp, flyttstädning och magasinering.

Skattereduktion innebär att den summa skatt du ska betala reduceras, alltså minskas. Genom att utnyttja rutavdraget kan du spara pengar när du skaflytta.

Har jag rätt till RUT-avdrag?

För att du ska ha rätt till rut-avdrag ska följande villkorvara uppfyllda:

•       Du ska bo i bostaden där tjänsten utförs.

•       Du ska faktureras för tjänsten och/eller ha utgiften för tjänsten.

•       Du ska ha rut-avdrag kvar att utnyttja. Rotavdraget och rutavdraget är sammanlagt högst 75 000 kr per person och år. Högst 50 000 kronor får vara rotavdrag.

•       Du ska vara bosatt i Sverige och betala skatt här (obegränsat skattskyldig) eller bo utomlands men välja att beskattas i Sverige enligt inkomstskattelagen, där minst 90% av förvärvsinkomsterna är inkomster i Sverige (begränsat skattskyldig).

•       Duska ha fyllt 18 år senast vid årets slut.

•       Ett dödsbo kan få rutavdrag, men enbart för tjänster som utförs före dödsfallet.

Om ni är två eller flera personer som gemensamt nyttjar bostaden kan ni dela på rutavdraget. Sammanlagt kan dock rutavdraget aldrig bli högre än 50% av den totala arbetskostnaden. Föratt få rutavdrag ska du faktureras eller betala för arbetet.

Vad får jag Ha Rut-avdrag för?

Arbetskostnad

Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag och företaget får dra av högst 50% av kostnaden för godkända arbeten i rutavdrag. Det är bara arbetad tid på plats hos dig som ger rätt till rutavdrag. Undantaget är tvätt vid tvättinrättning, då arbetet utförts utanför hemmet.

Materialkostnader 

Materialkostnaden får inte ligga till grund för rutavdrag – den ska du betala i sin helhet till företaget. Företaget får inte ge digett lägre pris på materialet än vad de har betalat i inköpspris.

Material som hyrs eller leasas ger inte heller rätt till rutavdrag.

Övriga kostnader 

Övriga kostnader som utföraren har i samband med arbetet ger inte rätt till skattereduktion. Dessa kostnader ska du betala i sin helhet till företaget. Företaget kan till exempel ha övriga kostnader för restid till och från dig samt vid materialinköp och bortforsling av avfall kostnad per mil för bilar och andra transportfordon, inklusive till exempel drivmedel, skatt och försäkring logi och traktamente maskiner, utrustning och avfallshantering administration.

Företaget får inte bjuda dig på exempelvis reskostnaden. Om företaget inte tar betalt för resorna anser Skatteverket att de ingår i kostnaden för arbete, och vi kan då betala ut ett lägre belopp än den begärda skattereduktionen.