Tips För Er Som Ska Flytta Ihop

Dags att flytta ihop med din älskade?

Vi har samlat lite tips och saker att tänka på när man flyttar ihop.

Börja med Skatteverket

Börja med att anmäla flytten hos Skatteverket och på adressändring.se.

Tänk på att eftersändningen av post är begränsad till max ett år och att du bör titta över alla abonnemang, prenumerationer osv. för att få rätt adress.

Sambobudget

Ju mer överens ni är om er gemensamma ekonomi och era egna privatekonomier, desto mindre är risken för konflikter om pengar. Med en jämställd ekonomi skapar ni bättre förutsättningar för varandra att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av det gemensamma.

Ett gemensamt hushåll behöver inte innebära en gemensam ekonomi. Räkna upp de kostnader som är gemensamma som t.ex. hyra, mat och försäkringar. Ibland är det bra att tänka på om en av er tjänar mer än den andra och hur blir fördelningen av utgifter rättvisa?

Det finns inget rätt eller fel hur man ska fördela hushållskostnaderna men en del använder sig av en procentregel. Det innebär att ni betalar lika mycket i procent av er lön. Om en av er tjänar 20% mer bör den stå för 20% mer av de gemensamma utgifterna. Andra tillämpar principen att man ska ha lika mycket kvar när de gemensamma kostnaderna är betalda och några startar en helt gemensam ekonomi.

Det viktigaste är att ni pratar om ekonomin innan ni flyttar ihop för att undvika bråk om pengar längre fram. Tänk också på att ge varandra möjlighet att bygga upp ett buffertsparande och ett långsiktigt sparande vid sidan av den gemensamma ekonomin.

Som sambo är det också extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.

Sambolagen

När två ogifta personer bor tillsammans i ett parförhållande blir de sambor. Som sambor har ni ett sämre juridiskt skydd jämfört med om ni vore gifta. Privatekonomin kommer att påverkas. Ni får gemensamma utgifter som ni ska fördela och er relation kommer omfattas av sambolagens regler.

Många känner inte till att det endast är den gemensamma bostaden och bohaget (t.ex. möbler) som ni har skaffat tillsammans, som omfattas av sambolagen och därmed ska delas lika vid en separation eller dödsfall. Det spelar ingen roll vem som har betalat eller hur det har finansierats. All annan egendom, exempelvis sparande, fritidshus, bilar och båtar, går utanför delningen och behålls av den som äger den vid en separation.

Det går att avtala bort sambolagens bodelningsregler när det gäller den gemensamma bostaden och bohaget. Det är bra att göra om till exempel den ena parten går in med en större kontantinsats eller har betydligt fler och dyrare möbler än den andra. Tänk då på att skriva ett skuldebrev och avtala bort sambolagens bodelningsregler i ett samboavtal. På så sätt garderar ni er mot framtida konflikter.

Som sambo är det också extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.  

Flytta ihop med barn och bonusbarn

Att flytta ihop med din partner kan innebära nya familjekonstellationer. Har du eller din partner barn är det bäst att skynda långsamt, låta barnet/barnen lära känna partnern, prata igenom hur ni ser på ansvarsfördelningen när det kommer till sådant som uppfostran, hämtningar och presenter. Slutligen, låt barnet vara med i flyttplaneringen. Åk och titta på ert nya boende tillsammans och kolla upp roliga saker att göra i det nya bostadsområdet. Precis som du och den du flyttar ihop med vill känna att ert hem är just det – ert, vill även ett barn känna att hen är delaktig. Låt därför barnet/barnen komma med egna idéer om exempelvis inredning, middagsförslag och helgaktiviteter.